Norråkers handels blogg

Här tänkte jag dela med mig lite av livet som lanthandlare, företagare, glesbygdsutvecklare, ja allt man är när man bor och verkar på landsbygden. Med alla utmaningar och möjligheter som det innebär. Jag som skriver är Ida och är ingen van bloggare men kan kanske bli. Kul att du hittat till vår hemsida! Hoppas du gillar den!

Måndag och en ny chans att göra allt som ska göras. Hoppas inga barn är sjuka eller att stormen tar strömmen eller något annat oförutsett händer, vilket det ju alltid gör men såhär måndag morgon känns det ändå som att man kan klara listan:
1, Gå igenom beslut på investeringsstöd från länsstyrelsen.
2, Beställa nya kylar och frysar ( som stödet är till). Vilka ska jag ha??centralkylt?, plug in?, frysvägg eller golvfrys? hur hög och djup ska kylarna vara, hur många hyllor, vilka hyllor?? Tusen beslut att ta bara om kylar och frysar... Men vi ska ju ha dem i en evighet sen så det är bäst att det blir rätt. Tur att jag har specialutbildning i just det, not...
3, Göra offert till Inlandsbanan på vad vi kan erbjuda deras resenärer.
4, Förbereda oss för onsdagens viktiga möte om hur vi ska bli fler i Norråker!
5, Leta tomma hus och vem som äger dem, ringa ägarna och hoppas att de vill sälja sitt hus till någon som vill flytta hit. Vi behöver fler kunder och dagis behöver fler barn!
6, Göra klart årets budget. Räkna ut hur mycket vi ska investera både i butik och våra boenden. Enkelt, är ju både ekonom och byggare, not..

Ja, det var väl det viktigaste jag kom på just nu. Förutom det vanliga, svara på alla mail, öppna all post, svara i telefon och så just det som är huvuduppgiften:

Driva en butik!

Städa, baka, skotta snö, beställa varor, ta emot kunder, vara en bra chef, ha måndagsmöte med personalen, städa boenden, tvätta sängkläder och sist men inte minst ha roligt :) Tur att jag har bra medarbetare!

Bäst att sätta igång!
 

Läs hela inlägget »

Hej och hå, allt ska man kunna när man har ett litet företag där alla ska kunna gör allt och lite till! Just nu försöker jag fixa och dona här på hemsidan, inte helt lätt när det inte är nåt man kan egentligen..

Men att prova sig fram funkar oftast ganska bra. Konstigt vad mycket man kan bara man försöker! Och det är ju faktiskt roligt att lära sig olika saker och att upptäcka att man klarar av mer än man tror! Så kom igen, prova bara!

Förutom detta så har jag bäddat sängar till nya jaktgäster som kommer till Marjas stuga och så har jag och Maria gjort förslag på olika presentlådor. Bra julklappstips!

loading...
Läs hela inlägget »

Förra veckan var jag i Nordmaling och berättade om mig och Norråkers Handel för andra företagare, kul!

De ville veta hur vi gör för att överleva och till och med växa när så många andra glesbygdsbutiker lägger ner. Och vad vi gör för speciellt för att få alla de fina utmärkelser vi fått? 

Ja, vad är det vi gör egentligen?! 

Jag tror att det mesta ligger i att vi tycker om det vi gör och att vi har roligt, både tillsammans vi som jobbar och tillsammans med våra kunder. Och att vi tror på det vi gör och tror på landsbygden, tror man på framtiden törs man också satsa. Och på något sätt så är det ändera framåt eller bakåt, att stå still som företag och vara nöjd där man är, det är nästan omöjligt, då kör någon annan om och du hamnar efter. 

Jag brukar också säga att jag förstått att jag själv är viktig. Det är ju jag som leder företaget och på många sätt är jag företaget. Det betyder att jag behöver ha bra självkännedom och veta vad jag är bra och dålig på. Och att jag tar hand om mig själv så att jag kan fortsätta göra det jag är bra på. Och så förstås min personal! Extremt viktig. Och jag har haft den fantastiska turen att ha den bästa personalen, som fortfarande efter tio år trivs och gör ett fantastiskt jobb varje dag. Och då gäller förstås samma sak, att ta hand om sin personal, och göra roliga saker tillsammans! 

Sen berättar jag en massa annat också om vad vi hittar på för att ständigt utvecklas och bli lite bättre på det vi gör men det får du veta en annan gång :) 

Läs hela inlägget »

Denna tillställning var ju så trevlig så jag bara måste dela med mig av några fler bilder. 

Redaktören på vår branchtidning, Convenience Stores Sweden, uppmärksammade vår fest så snart kommer en artikel i den tidningen om hur man har trevligt i butiken tillsammans med sina kunder :)
Jag har blivit tillfrågad om att skriva reportage då och då om saker vi hittar på här i vår butik och det är ju jätteroligt att få testa på det också. Mitt motto är att säja ja till det mesta och ta de chanser som kommer, man vet aldrig vad det leder till härnäst. 

 

Läs hela inlägget »

Här kommer lite bilder från vår finfredagsfest! Fredag den 14e oktober bjöd vi in alla våra kunder på finfredagsfest, vi tänkte att det skulle vara roligt om det inte bara var vi som var finfredagsklädda utan även kunderna. Tänk så roligt att gå och handla en fredagseftermiddag i en butik där alla går runt och är fina, dricker lite bubbel och äter snittar medans man handlar sin helgmat. Det var precis så trevligt! Kunderna hade klätt upp sig och stämningen var festlig och glad, alla minglade runt med goda snittar, chips, ost och korv och ett glas bubbel och pratade med varandra. Supermysigt! Vi har ju så trevliga kunder! Detta måste vi göra om!

Läs hela inlägget »

En sån dag!

Började kl 7 imorse med att bona golven i butiken, 3 gånger. Jag och Maria grovskurade dem med maskin 3 gånger igårkväll och nu är de jätteblanka och fina :)

Nåväl, bonat och klart. Sen hem och göra iordning matsäck och hundar för en tur med dagens gäster på skoter och med draghundar ut i skogen och grilla mackor till lunch. Alla fyra i den Östgötska familjen fick testa att köra hundspann men bara en av dem körde skotern. Hundarna fick 10 poäng av 10, skotern vet jag inte :) Sen blev det bastu och badtunna för dem och för mig hämta varor i butiken för att köra ut till våra kunder som inte själva kan ta sig till butiken. 

Efter det raka spåret till Ström för att lämna tillbaka skurmaskin och gå på ett möte för turistföretagare och informera om South Lapland Intresseförening och varför man ska vara med och påverka inom turism här i vår region. Från det ena till det andra hela dagen liksom, lite splittrat men ändå hänger allt ihop på nåt sätt. 

Läs hela inlägget »

För att det ska bli lättare att hitta till vår blogg stänger vi nu den gamla bloggen och börjar på ny kula här på vår hemsida, allt samlat på ett ställe helt enkelt. Imorgon åker vi på butiksturné för att hälsa på i tre andra Handlarnbutiker och träffa branchkollegor, få ny ideér, tips och inspiration. Så imorgon kommer bilder från våra besök! 

Läs hela inlägget »